O-ringen: crazy good story!!

Drömmar och motivation
Jag sa jag ville vinna en etapp i år. Någon ryckte på axlarna. Någon sa åt mig att satsa på totalen. Jag tänkte efter en gång till; Okej, jag vill vinna en etapp och komma topp 5 totalt. Ett högt uppsatt mål, för i slutändan när alla anmälningar trillat in var det även i år ett riktigt bra startfält med värdsklass i spetsen. Men man ska satsa stort och tro på sig själv! Det här med etappvinst triggade mig enormt varje dag, men för att vara ärligt även pengarna som det sprangs om i totalen och under etapperna. Mina klubbkompisar jobbade även dem ganska bra på min motivation; I Bilen till första etappen var det ett väldigt tjat om min världsranking. Inte ens topp 100, kan man vara i toppen av o-ringen då? Och senare under dagen kom detta:

Påväg till etapp ett fick jag höra att min världsranking var kass, senare kom detta! Mina klubbkompisar har olika sätt att motivera mig ;)
.

En sträcka från etappvinst
Jag fick en väldig bra start på o-ringen med de två inledande långdistanserna. Första etappen började i ett område som var väldigt svårt med ljusgrönt och diffusa mossar. Det blev många kartstopp under vägen och då det inte kändes som jag hade haft en jättehög fart blev jag lite förvånad att det räckte ända till en 5e plats. Perfekt start på veckan!

När jag sprang iväg mot första kontrollen under andra etappen kände mig riktigt stark i kroppen och öppnade  i en högfart. Det här var ett riktigt bra lopp. Jag genomförde alla sträckor nästan exakt så som jag tänkt mig. Och saken var den att jag bara var en sträcka från att vinna etappen. Surt att tappa 2,5 minut på långsträckan, men ytterligare ett bra resultat med en 4e plats och rejäl påfyllning av självförtroende att se att jag fysiskt hänger med några av världens bäst rankade orienterare.

En sträcka från seger på etapp 2!! Enligt worldofo.com
Det ögonblicket man läser detta Skärmklipp från worldofo.com…!!

Årets mest publikfyllda lopp
Veckan för eliten fortsatte med sprint under de andras vilodag. En häftig tillställning med mycket publik i slutdelen av banan. Kul att så många kom och tittade! Vilken känsla det var att stämpla uppe vid trappen innan varvningen, blicka ut över publikhavet nere vid torget och sedan mötas av folkets jubel och hejarop, grymt! Dessvärre hade jag en knackig inledning på sprinten då jag inte var beredd på att det skulle vara så trixigt och komplext till en början. Istället för att ta stanna upp, få ner pulsen, ta mig tid att förstå och läsa kartan blev jag istället stirrig och sprang iväg utan någon riktig plan. Trots lite krokiga svängar i början kunde jag springa in som 13e, drygt 1 minut efter Hausken.

Foto: O-ringen
Grymt tryck på torget! Foto: O-ringen

12 sekunder!!!
Etapp 4 var medeldistans. Här brukar många vilja vara med och slåss om etappsegern. Jag spenderade en del tid på vilodagen att förbereda mig. Bland annat googlade jag bilder på Kransmossen, vilket för mig var väldigt bra för inställningen. Jag hade fått för mig att det skulle vara stenigt, grönt och jävligt, men bilderna visade otroligt fin trollskog! Blev så sugen att springa! Det var otroligt fint i skogen, för ögat. För det var bitvis rejält knöligt på backen. Ännu en gång kunde jag springa in mot spurten med ett genomförande precis som jag planerat. Det är en sådan häftig känsla! Att jag sedan tappar tid på att jag hittat sämre stråk eller att mitt vägval inte visade sig vara det bästa är som det är och något jag kan lära mig utav i framtiden. Idag var jag så ruskigt nära Hausken som vann, 12 små sekunder och en andraplats på etappen. Helt crazy!!

Cashar in parkeringsavgiften! Foto: privat
Cashar in parkeringsavgiften! Foto: privat
Topp tre etapp 4. Foto: privat
Topp tre etapp 4. Foto: privat

Den avslutande jakten
I jaktstarten gick jag ut som 4a. Målet med topp kändes 5 nåbart, och jag startade även med en liten dröm om att kunna plocka någon placering framåt då mycket hände under 4e etappen vilket gjorde att jag inte var så långt efter de tre superstjärnorna (Hausken, Niggli, Billstam). Vid andra kontrollen är jag ifatt Simone. Jag blir lite paff, men också taggad! Det normala vore väll att lägga sig i hennes rygg och bara hänga med? Ja, ifall man orkar skulle nog många säga. Det här var också min första tanke. Men jag märkte att både min fart och orientering blev hackig och jag hade fullt med självförtroende att jag kan ta mina egna beslut och springa minst lika snabbt själv. Vi delade på oss flera gånger och kom ihop igen. På den långa sträckan trodde jag att jag lärt mig något efter den andra etappen och letade efter ett runtvägval. Tyckte den långa vänstra svängen såg bra ut. Vilket jag fortfarande i efterhand tycker, med den lilla detaljen att runt höger ser bättre ut 😉 Att investera tid i att bestämma vägvalen är helt klart lärdomen av denna vecka. Jag tror jag varit för stressad i besluten. Jag sprang andra halvan av banan helt själv. Jag mötte Hausken in mot tian och förstod att hon sprang bättre än mig. Fortsatte bita i och tog hela vägen säkra och genomtänkta vägval. Att möta en förvirrad Billan i den sista sluttningen gav mig den energin jag behövde för att hålla uppe farten sista biten mot målet. Hade bra med adrenalin på slutet då jag förstod jag sprang mot topp tre. Visst har det slagit mig efteråt att jag kan ha sumpat en ännu bättre placeringen genom att inte hänga på Niggli, det hade kunnat bli en rolig fight in mot Borås arena. Men alltså, man måste våga för att vinna och för att lyckas! Våga tro på att man kan göra jobbet på egen maskin. Våga ta chansen! Jag är så nöjd över min sista etapp och jag kände mig som en vinnare. Att springa på rampen in till Borås arena var magiskt!

Foto: O-ringen
Foto: O-ringen 
Media ska ha sitt! Foto: Privat
Media ska ha sitt! Foto: Privat

Stolt, nyfiken, lycklig – jag hade allt!
Vilken vecka! Etappplaceringarna 5-4-13-2-3, och 3a totalt som bästa svenska. Craaazy story!! Jag kanske minns vad jag vill, men när jag tänker igenom mina skogslopp kommer jag på en liten kontrollmiss, en osäker sträcka men i övrigt hade jag en plan till varje kontroll som jag genomförde så nära exakt som jag tänkt som möjligt. Att göra det en hel vecka, är minsann helt otroligt! Jag är så stolt över mina prestationer och lopp denna vecka. Den här veckan kommer jag kunna njuta av länge och plocka fram minnen och ögonblick från många gånger!

Topp 3 totalt. Foto: O-ringen
GMOKBABES for the win! Så stolt och glad över att vi båda hamnade på podiumet efter 5 dagar.
GMOKBABES for the win! Wallin och jag topp 10 totalt. Foto: privat

GPS från etappernaGPS D21
TV med intervju av mig sista delen: TV från dag fem

Tack för alla grattis och hejarop! Det gör mig otroligt glad 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s